Jakie opony BYWAJĄ na Octavia I Tour?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Zamieszczone przez zurcio
    ustawić Olsztyniaków
    chyba tak
    Zamieszczone przez daneczek76
    Powinien być spontan luzik i wspólna zabawa i tu każdy może coś powiedzieć i zadcydować, bo chyba robimy to i spotykamy się dla nas samych aby ze sobą przebywać i dobrze się bawić.
    tyle, ze jedno drugiemu zaprzecza - ktos sie bardziej "wyluzuje" a kto inny inaczej to odbiera i robi się błędne koło.
    Wydaje mi się, że różnica wieku doprowadza do tego, że jeden czuje się bardziej luźno a drugi mniej - jeden odbiera to jak dobry żart a drugi jako coś złego.
    Jeden ma takie poglądy drugi inne.
    Dobrze myślę?
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

1.
    Czy na samochodzie Octavia I (TOUR) bywają montowane różne opony?
    Pytam o opony przy najpopularniejszych felgach stalowych, nie chcę aluminiowych.
    Bywają:
    Różnej wielkości?
    Różnej średnicy?
    Różnej szerokości?
    Jeśli tak, to czy można u sprzedawcy wybrać w jakim rozmiarze chce się mieć zamonowane koła/opony w samochodzie?

2.
    Jeśli bywają różne, to następne pytanie:
    Jakie opony wybrać?
    Jeśli to ma znaczenie, to:
    jeżdżę bardzo spokojnie, nie dręczę samochodu, nie wyciskam z niego 'siódmych potów', niewiele kilometrów rocznie (dużo poniżej 20 tysięcy), wyłącznie drogi asfaltowe, obciążenie samochodu to maksymalnie dwie osoby, niekiedy tylko bagaż i to naprawdę skromy i nieduży, samochód planuję kupić benzyna/gaz..
    Czy mogę wybrać dla siebie duże opony, i które są największe montowane?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

O1 wychodzi na stalowych 15 i ZTCW teraz montują jakieś w miare sensowne opony.

co co piszesz o tych różnych wielkościach jest o tyle dziwne, że jak wychodzi na 15 to ma opony 195/65/15 i koniec, tutaj przecież jeden wymiar determinuje wszystko :roll:

Zamieszczone przez satoot
      Jeśli tak, to czy można u sprzedawcy wybrać w jakim rozmiarze chce się mieć zamonowane koła/opony w samochodzie?
      jak rozumiem kupujesz nowe auto, wiec mozesz wybrac albo stalowe 15, albo alu 15, albo alu 16 jezeli chodzi o fabryczne, natomiast diler, moze Ci pewnie sprzedac jakieś pasujące alu w innym rozmiarze, fabryczne bądź nie.

jeżeli:
      jeżdżę bardzo spokojnie, nie dręczę samochodu, nie wyciskam z niego 'siódmych potów', niewiele kilometrów rocznie (dużo poniżej 20 tysięcy), wyłącznie drogi asfaltowe, obciążenie samochodu to maksymalnie dwie osoby, niekiedy tylko bagaż i to naprawdę skromy i nieduży, samochód planuję kupić benzyna/gaz..
      to daj sobie spokój, bierz co dadzą i sie nie przejmuj

Czy mogę wybrać dla siebie duże opony, i które są największe montowane?
      możesz wybrac nawet bardzo duże opony, pamiętaj tylko też o bardzo dużych felgach do nich
      fabrycznie najwieksze w tej chwili są 16.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• satoot
        Rider
        • 2008
        • 525

Zamieszczone przez szkoda
        O1 wychodzi na stalowych 15 i ZTCW teraz montują jakieś w miare sensowne opony.
        co co piszesz o tych różnych wielkościach jest o tyle dziwne, że jak wychodzi na 15 to ma opony 195/65/15 i koniec, tutaj przecież jeden wymiar determinuje wszystko :roll:
        fabrycznie najwieksze w tej chwili są 16.
        Dziękuję za wyjaśnienie.
        To co pisałem o różnych wielkościach dla felg stalowych, to w formie pytania było - ja nie wiem czy mogą być różne wielkości przy tej samej feldze. A teraz dzięki Tobie wiem już, że to tylko jeden rozmiar jest w salonach dla stowych felg.
        Natomiast jeśli chodzi o te największe felgi, 16 cali, aluminiowe, to czy opona na tej feldze jest 'optycznie' (obwód/szerokość/objętość) dużo większa niż opona ze stalowej piętnastki? Widać to?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

ja nie wiem czy mogą być różne wielkości przy tej samej feldze
          teoretycznie tak, ale z salonu zawsze wychodzi na takich jak napisałem.

Natomiast jeśli chodzi o te największe felgi, 16 cali, aluminiowe, to czy opona na tej feldze jest 'optycznie' (obwód/szerokość/objętość) dużo większa niż opona ze stalowej piętnastki? Widać to?
          widac, auto od razu inaczej, duzo lepiej wygląda.

[ Dodano: Sob 23 Sie, 08 23:23 ]
          pooglądaj fotki, chociażby w naszym albumie :idea:
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Hanz2k
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 522

O1 Tour z pakietem sport jest na felgach Spider 16'' - w moim przypadku dwa lata temu dostałem na nich opony Bridgestone Turanza ER300. Felgi są identyczne z tymi z O1 RS na Polske. W krajach o lepszych drogach O1 RS była oferowana ze Spiderami 17''.
            Hanz2k
            1,8 T by MT
            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

Ja O1 "dostalem" na 195/65/15 Matadorach-opony porazka-zmienilem na Klebery po 30 tys,bo pare razy "lapaly gume". Teraz na Klebreach o niebo lepiej.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Lashlo
                Ja O1 "dostalem" na 195/65/15 Matadorach
                jakoś niedawno :?: :shock:
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

szkoda, dokladnie 25 maja 2007-salon Skody Olsztyn. Ale znajac nr jakie robia w tym salonie,to moze zdjeli cos lepszego i sprzedali a wsadzili Matadory:-(((

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

aaaaaaaa, to byc może ja się mylę, myslałem, że już nie dają kiepskich gum.
                    nawet najtańsze O2 wyjeżdżają na jakichś przyzwoitych.
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Lashlo
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1455

No wlasnie,delikatnie to ujales-kiepskie opony. Naprawde Matadory sa fatalne i sam bylem zdziwiony,ze z czyms takim wypuszczaja auta...
                      Ale coz,pojezdzilem,kilka zlapanych gum i Matadory leza w garazu a Klebery-super jak dla mnie-przebieg juz ponad 55 tys i zero kapci w trasie ;-)

Komentarz

Pracuję...